Welcome Guest!!
Call Us:
0120-4579000
0874-407-7626

Q 1: What is Summer Internship Program?

Ans: The Summer Internship Program aims to widen the student's perspective by providing an exposure to real use of technologies as expert. The program is the most effective aid in enabling our interns to relate technical theory to practice. During the internship, the students will have the opportunity to participate in the dynamic technical environment.
We have organized India's Biggest Robotics Championships in Institutions like IIT-Bombay, IIT-Delhi, IIT-Guwahati, IIT-Roorkee etc. We are the only outreach organizer of Technothlon'09 IIT-Guwahati in India.
This Summer, we are providing Summer Internship Program(SIP) . Our previous Summer Training Program “SIP-2010”, “SIP-2009” in association with Magnum’Opus10, IT-BHU & Techniche’09 IIT-Guwahati respectively was nation wide appreciated.  This Summer we are back with same standard & with 24 more courses.

For more details visit: http://www.sip.org.in

 

Q 2: Sir I want to change my batch, so is that possible?

Ans: Yes, of course you can change the batch to suit yourself, but for that you have to contact Robosapiens India by email for available seats. You can mail your request for change of batch to sip@robosapiensindia.com with valid reason for the same.

 

Q 3: Is there any provision to get refund of the fees, and in what case I ll be able to claim my refund?

Ans: Robosapiens refund policy is as below “In case you have registered for some batch and now for some reason you are not willing to attend the training then, you have to inform Robosapiens India 25 working days prior to the Registered Batch Start Date to claim for refund. In case you are not able to inform us within the due period of seven days before the training begins, then Robosapiens India will not process your refund but you will be able to attend the training in the registered batch or upcoming batch dates. For all this you have to inform Robosapiens India within due period by email to: sip@robosapiensindia.com. In the email its mandatory to update Robosapiens India with a valid reason for such a cause, and please attach payment receipt and Registration No (SIP ID) details in the email for any further communications with Robosapiens India”

Note: All refunds will be credited back to candidates account only after 15th August.

 

Q 4 : When are batches starting for SIP and how can i get complete information about SIP batches & their training location in India?

Ans: Complete details of schedule for S.I.P is available at:
http://www.sip.org.in/summer-training-program-shedule.php

 

Q 5: How can I get Robosapiens Training Centre Addresses?

Ans: For exact center locations for respective cities visit:
http://www.sip.org.in/summer-training-program-centers.php

Q 6: What is the Complete Registration Procedure to avail Internship under SIP?

Ans: Complete registration details is available at:
http://www.sip.org.in/summer-training-program-registration-procedure.php
For Complete fee payment procedure please follow the link below:
http://www.sip.org.in/summer-training-program-fee-payment.php

Q 7: Errors on the registration page!!! How can i rectify any error on the registration page or any mismatch in my profile in Robosapiens India website?

Ans: If you find any error on the registration page or any content mismatch, please report to: sip@robosapiensindia.com with the details/info about the error. please attach print screen of your errors with your mail.

Q 8. What are the Batch timings?

 Ans. We are running two batches everyday so batch timings are as follows:
Morning Timings (10 AM -12 PM),
Evening Timings (4 PM-6PM).

Q 9. What is Payment Procedure?

 Ans. Check below link for details of the payment process:
http://www.sip.org.in/summer-training-program-fee-payment.php

Q 10. What is Accommodation Assistance?

 Ans. Robosapiens India will be providing assistance in finding suitable accommodation to students near to the center location. Taking into account the high demand from Robosapiens students for paying guest we have started a student desk that will provide complete help to student coming from far places in finding accommodation of their choice. Robosapiens student help desk email-id is sip@robosapiensindia.com. For more queries you can contact the student help desk.

Q 11. What are Contact /Support No.?

 Ans.  We have following support & Contact numbers for SIP aspirants
0120-4579000
+91-8744077626,
+91-9990203445

Q 12. What documents are required to join SIP on Joining Date?

 Ans.
1.HDFC Bank Payment Receipt in Original or Online payment receipt
2.College ID Card or Driving License or Voter ID card or PAN Card or Passport
Failing to produce any of the documents at the time of joining will cancel your admission and no refund is entertained.

Q 13. Who can join the program?

Ans. Any Engineering Student and BCA/MCA/Bsc students.

Q 14. Sir, I want to extend the period of training from 30 days to 45/60 days, what is the procedure for that?

 Ans. 30 days training is normal. In case you want to extend the period of training course content will be covered in more depth. And apart from that, the rest of the days you will be given an opportunity to do research work with Robosapiens R&D team.  

Q 15. How can I benefit from this Summer Internship Program (S.I.P) ?

Ans. SIP benefits in a nutshell:
SIP BENEFITS

  • Printed work Books with no additional charges.
  • 12,000+ Students enrolled till now & growing.
  • Curriculum has a good mix of both theory and hands on sessions that will give you an insight of industry level development.
  • You will get a chance to participate in the development process from designing to programming and final testing in various industries tie ups.
  • Course curriculum designed by a panel of experts from IITs and reputed MNCs in          industry.
  • Exhaustive Training with extensive guidance by our panel of experts.
  • Support from Robosapiens India experts for working on your own project ideas.
  • Two way interaction with the faculty and students in the Live Class.
  • Certification from Robosapiens Technologies Pvt. Ltd.
  • Accommodation facility for participants coming from far away locals.
  • Help desk providing help to students on personal basis.
  • Student help desk assisting students in issues related to practical and study material. 

 

Q 16: Is there any placement opportunities?

Ans: Regular job updates on our website and on your registered email id with Robosapiens India.

  • Resourcing through consultancy services.
  • Regular walk ins updates for Robosapiens students.
  • Exclusive walk-ins for Robosapiens students.
  • Campus interviews organized by Robosapiens India.
  • Resume sending.
  • References/Recommendation letter services.

Q 17: What is the course material provided?

Ans: You will be provided with the course slides and complete study material in soft copy format and Training Kits free of Cost .

 

Q 18: Can I register and pay the fees when I reach zonal center

Ans: Robosapiens India recommends to pay the fees right after registration through the  payment procedure explained above, But still if you are having any problems you can just register at our website to reserve your seat. Then you have to pay the fees right before the training commences. We have limited seats available for the training so to get your seat booked you should pay your fees as soon as possible.

 

Q 19: What are Training Kits of SIP

Ans: We have Different kid of Training kits in each Course. These Training kits will be provided at free of Cost to each participant of SIP-2014. For further details please visit: http://www.sip.org.in/summer-training-program-free-kits.php

 

Q 20: How to pay hostel fees?

Ans: You have to pay the hostel fees after joining at Training centre.

 

Q 21: How far the hostel from the center?

Ans: Hostel will be at walking distance from the center.

 

Q 22: Is the accommodation on sharing basis?

Ans: Accommodation is available both on single seated and sharing basis. You can opt accordingly. Payment will differ as per the facility available in Hostel

 

Q 23: Who would be the faculty in the entire course duration?

Ans: The lead faculty would be a highly trained research engineer of Robosapiens Technologies, having a vast experience faculty in relevant domain opted by the student

 

Q 24: What will be the maximum number of students in a batch.

Ans: A batch of size 25 students.

 

Q 25: What is the minimum eligibility to take up any of the program.

Ans:There is as such no minimum eligibility to take up a specific course. It purely depends upon the interest of the participants.

 

Q 26: Do you allow an off for the weekend.

Ans: Yeah, there are some day of relaxation that depends on how the course is covered, according to the mutual understanding between faculty and the students

 

Q 27: By what dates the center would be finalized.

Ans: The related centre would be finalized by 2nd week of April at the latest.

 

Q 28: Is there any age limit.

Ans: No, there is no age limit for any course. Any interested student can take part in any course of his/her choice.

 

Q 29: Is there any further negotiation in the group discount.

Ans: Yes, there is further discount in course fee.

 

Q 30: Errors on the registration page!!! How can i rectify any error

Ans: In case of any error in the process of registration there is no need to get worried, that might be a network issue one can try again from the site or else one get just email the URL from where the error is occurring, we would able to guide you in that case.

 

Q 31: What is the possible accommodation fee.

Ans: It depends on city to city and as per the students requirements; we would be there to assist you in every case. Normally the expenses ranges from 5000 – 8000 per month.

 

Q 32: Do one have to carry a laptop during the entire course duration.

Ans: All the courses which will be taught in SIP would indulge participant in live projects and ongoing industrial projects. So there is a requirement of practical knowledge for the student, and if the student does not have a laptop then that student will be merged with other group so that there is no loss. So it is advised to carry laptop along with you during the SIP. But there are some courses where you would require to carry a laptop with himself/herself.
Ethical hacking* Networking.

 

Q 33: Can one participate in more than one course?

Ans: Yes, one can opt for more than one course, the schedule of the training center would be same but the batch timings may differ. If a student participate in more one course then on the second course opted a discount of 20% will be given then after if another third course is opted then a discount of 25% will be given.

 

Q 34: Is there any ‘On the Spot’ registration?

Ans: No, There is no ‘On the Spot’ registration facility available. On the spot depends on the availability of seat and prior notice is to be given to Robosapiens Technologies.

 

Q 35: What about the refreshment (snacks) during the course hours?

Ans: No, we do not provide any facility as such. A fix time would be given to the students to take up there lunch or refreshments.

 

Q 36: If in case of emergency I am not able to complete my course then what about my certification.?

Ans: In case of emergency, if a student is not able to continue his/her course at that moment of time, we can shift the course for him/her and schedule it at some later stage so as one can complete his/her course and get the certification.

 

Q 37: Will this internship be counted as my work experience?

Ans: Yes, this course training would be counted as the work experience. This is so because of the training content which are included in the course are based on live project and industrial project which are beneficial for any upcoming student. And the certificate given to the participant is nationally acclaimed by many associations.

 

Q 38: Can I apply if I'm only a freshman or pass out will also apply?

Ans: SIP is very helpful for freshers as it provides live projects which helps freshers in searching their dream jobs. Students enrolled at any university are welcome to apply. Yes, pass out students can also participate in SIP if they haven’t done any live projects in their academic period.You have a golden opportunity to do a live project by participating in SIP and improve your resume.But,when you apply, make sure to highlight any academic or professional experience you have.

 

Q 39: If I am NRI. Can I still apply? What should be the procedure?

Ans: Yes, if you are selected for an internship, you will need to obtain a valid work/Study visa for the summer internship through your University/Country. For procedure, please feel free to contact our consultants.

We have following support & Contact numbers for SIP aspirants
0120-4579000 (Only in office hours)
+91-9990203445, (Only in office hours )
+91-8744059501, (Only in office hours )
+91-8744077626, (Only in office hours )

 

Q 40: Do I need a cover letter or reference letter or internship letter from my university?

Ans: Not Mandatory!! But  Yes a cover letter can help to differentiate you from the other applicants applying for a SIP. Our program is extremely competitive, and setting yourself apart is important.


Q 41: Does a letter of recommendation help my chances of being awarded an internship? Is there any convocation ceremony or not?     

Ans: Yes, if it is submitted correctly. You should solicit a recommendation from a professor or past supervisor who can endorse your work. It is important that letter  of recommendation can be submitted directly to sip@robosapiensindia.com. A recommendation attached to your application is not valued as highly as one submitted independently.

Yes, there will be a convocation ceremony in which you will be awarded with your certificates


Q 42: I've e-mailed my documents and applied online. What should I do next?

Ans: After applying online you will get login id and password where you will check your application status and you will get the updates of SIP on your e-mail id. If after reviewing your application we feel that your qualification makes you a suitable candidate, we will send you an ‘Offer Letter’. And you are requested to make the ful payment of your fee before the last date.


Q 43: How can I check the status of my application?

Ans: Login to your account created at SIP website and Check MY SIP-2014 tab.


Q 44: The training will be given in English language only?

Ans: No,it is not necessary to train you in English language only. Our engineers helps you in both the languages i.e in English or Hindi also. But it should be helpful to you that you should fluent in English and feel confident with both your written and spoken skills.


Q 45: Is there any weekend batch?

Ans: Sorry to say that still we haven't thought of the weekend batches, but there can be weekend batches depending on the number of students interested for that.


Q 46: Is certificate provided by Robosapiens Technologies Pvt. Ltd. or it has some collaboration for this?

Ans: We feel very proud to say that Robosapiens Technologies Pvt. Ltd. is a well established brand name nationally as well as internationally. Hence it is providing certificate by itself and its certificate is valid all over India and outside also.

 

Q 47: your summer -internship is linked up or tie-up with other company for placement activity

Ans: NO, we’ll provide you Robosapiens tagged certificate which has fame in market. And we’ll also send your CV to different companies.

 

Q 48: Can you tell me the timing for both theory & practical classes?

Ans: The whole duration of the course will contain theory as well as practical classes, timing depends on the way the course is going on. Emphasis on practical knowledge would be given.

 

Q 49: What are the facilities provided in the hostel/PGs?

Ans: That varies from hostel to hostel and PGs to PGs. We have hostels with AC room as well as non-AC room. Our hostels are well furnished. We have provided it with a good water supply and there is a watch man looking after it all the time. For more information you can contact our customer support at email id: sip@robosapiensindia.com or contact him/her that is flashed in our websites.

 

Q 50: Is there any discount possible for two student?

Ans: No, there discount possible for 2 student. Group discount starts with  minimum 4 member in a group.


Q 51: Is it necessary to live in the hostel/PGs?

Ans: . No, it is not necessary to live in the hostel. This is for your convenience only but if you want to book a room for yourself then you will have to inform us 15 days before the scheduled timing of training via email at this id (sip@robosapiensindia.com) and have to pay deposit through credit card/debit card. For more details on payment methods feel free to contact our customer support at above id or call him/her on the number provided in the website

 

Q 52: What is the procedure for certificates delivery, is it home delivery or on the spot?

Ans: We will be providing it to you at the successful completion of the training, but in case it is not possible then it will be couriered to your postal address, as mentioned by you in the application.

 

Q 53: What topics will be covered in particular course? Please flash it in website.

Ans: We will be covering all the important aspects of that particular subject. It is also mentioned in the “SIP COURSES��? sub-section. But more emphasis will be given to practicability.

 

Q 54: Is there any provision for training from home like distance training?

Ans: No , there is no such provision for “training from home��? but still, it can be considered by our higher authorities depending on the number of students. You can just leave a mail highlighting the subject as “SIP DISTANCE TRAINING��? at sip@robosapiensindia.com.

 

Q 55: When is this SIP going to start?

Ans: SIP is divided into 8 batches starting from May to July. First batch of SIP-2014 is starting on 23rd May 2014 and last batch of SIP-2014 will start on 11th July 2014 at various SIP center all across India. Please go through the link below to know about your desired batch start date. 

http://www.sip.org.in/summer-training-program-shedule.php

 

Q 56: Is there any placement assistance after completion of SIP?

Ans:

  • Resourcing through consultancy services.
    Regular walk-ins updates for Rob sapiens students.
    Exclusive walk-ins for Rob sapiens students.
    Campus interviews organized by Rob sapiens India.
    Resume sending.
  • References/Recommendation letter services

 

Q 57: Can you tell me complete registration procedure?

Ans: For applying to SIP you need to follow the procedure available  at the website.
http://www.sip.org.in/summer-training-program-registration-procedure.php

 

Q 58: Are you providing any transportation facility to reach your training centre?

Ans: The accommodation place like hostel /pg assisted by us would be very near to the training centre of SIP. A walking distance to the training center.

 

Q 59: Is this your first time to providing summer-internship training?

Ans: No, Robosapiens Technologies Pvt. Ltd is brand name and have been providing certain courses beneficial courses for the past 5 years, and we have been organizing SIP from past years and benefiting more than 1 lakh students.

 

Q 60: What is the main motive of this summer-internship from your side?

Ans: The Summer Internship Program aims to widen the student's perspective by providing an exposure to real use of technologies as expert. The program is the most effective aid in enabling our interns to relate technical theory to practice. During the internship, the students will have the opportunity to participate in the dynamic technical environment. 
We have organized India's Biggest Robotics Championships in Institutions like IIT-Bombay, IIT-Delhi, IIT-Guwahati, IIT-Roorkee etc. We are the only outreach organizer of Technothlon'09 IIT-Guwahati in India.
This Summer, we are providing Summer Internship Program (SIP) . Our previous Summer Training Program SIP-2012,SIP-2013 in association with Magnum’Opus10, IT-BHU & Techniche’09 IIT-Guwahati respectively was nation wide appreciated.  This Summer we are back with same standard & with 24 more courses in SIP

 

Q 61: How can I know my payment received or not if they apply online?

Ans: When you have registered yourself on www.sip.org.in online you will get one copy of registration status through which you will get to know your name, address, SIP Id & course details.

 

Q 62: What I have to do I haven’t received the last year training certificate?

Ans: Firstly, we’ll check your status on our database. If your SIP ID is not available in our database then we will not able to give you the certificate. And if your SIP ID is there in the database we will forward you the certificate.

 

Q 63: What to do if most of the student facing online registration error?

Ans: There are 2 modes firstly check your server means your computer blocked some site if
It’s not resolved then. Read this step:

Step 1:
Register online for any desired course, duration & location of your training course & obtain a SIP-ID. SIP-ID is a Unique Registration Number which is generated by our system after successful registration for SIP. A student can have multiple SIP IDs for multiple courses & batches. It is displayed while successful registration and it is also mailed to you immediately after registration by our server. if you don’t find  it in your mail then, please check your SPAM folder or junk folder of your mail ID.
Step 2:
Please deposit your Course fee to Our Online Bank Accounts before the last date. 
Please follow Fee Payment Procedure for submitting fee in our account. 
Step 3:
Update us regarding your fee payment by sending picture/scan copy of bank receipt to: payment@robosapiensindia.comand track your payment pupation on your profile on Rob sapiens India website or SIP website.
Step 4:
Report to SIP center as per reporting details mentioned in your joining letter. Joining letter is issued/sent to you after your fee payment is updated in our database.

 

Q 64: What I have to do if offer letter misplace?

Ans: Send us your name, sip id ,your payment details. Then we’ll generate your new offer letter.

 

Q 65: Is there any way to deposit Offline fees to the training centre?

Ans: No , there is no such provision for “training from home��? but still, it can be considered by

  • Submit fee in cash to the nearest HDFC bank or Transfer funds through Internet banking (NEFT Payment transfer)
  • HDFC logo
    Payment Through HDFC Bank
    • Submit fee in cash to the nearest HDFC bank or Transfer funds through Internet banking (NEFT Payment transfer)
    • Bank:            HDFC Bank

      A/C Name:   ROBOSAPIENS TECHNOLOGIES PVT. LTD.

      A/C No. :     06512020000829

      IFSC No :     HDFC0000651 MIC,Code- 110240012

      Branch Name: Plot No. 118 Block-D Sector-26, Noida - 201301 (U.P.)

HDFC logo
Payment Through Indian Overseas Bank

  • Submit fee in cash to the nearest Indian Overseas Bank in following account
  • Bank:            Indian Overseas Bank

    A/C Name:   ROBOSAPIENS TECHNOLOGIES PVT. LTD.

    A/C No. :      059702000002279

    IFSC No :     IOBA0000597

    Branch Name: Nithari Branch, Sec-31 Noida-201301 (UP)

  • After deposition of fee in cash to the bank they will provide you a deposition slip. Kindly 
    send us the scanned copy of that slip with your name and registration no. while transferring funds through NEFT please mail us your details with your account numbers etc.

 

Q 66: When will we get certificate after completing sip?

Ans: You will get your internship certificate Just after completing your SIP training

 

Q 67: Can you tell me in which cases fees will be refundable?

Ans: In case of your own or personal reasons you are unable to attend our Summer Internship Program, then you will have to inform us before 15 days of the staring up of the batch via email only to the mentioned email id sip@robosapiensindia.com along with that please attach payment receipt and Registration No (SIP ID) details in the email for any further communications with Robosapiens India.Kindly note only 50 percent of the fee will be returned back as per our Refund Policy.

 

 

Online payment by CCavenue Payment Gateway
We Accept Payment through Credit/Debit card/Netbanking/Cash Card

online payment options